İstisnasız her insanda bulunan benler zaman zaman göze hoş görünse de, estetik olarak çoğu zaman istenmezler. Vücudumuzda bulunan bazı benler zararlı olabilirler.
Uzm. Dr. Fügen Hitay Demirgil, benlerin şüphe yarattığı durumlarda ve estetik açıdan istenmediğinde mutlaka bir dermatoloğa başvurulmasının altını çiziyor.
Benler doğuştan olabilecekleri gibi sonradan da özellikle güneş gören bölgelerde de çıkabilir. Benler genelde koyu kahverengi, siyah, cilt renginde et benleri, mavimsi ve kırmızı şeklinde de oluşabilirler.
Genellikle boyun ve çevresinde, koltuk altında, kasıklarda, göğüs arası ve göz kapaklarında sonradan oluşan et benleri dermatolojik müdahale görmezse takılarak kopabilir veya infekte olarak kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler.
Benlerin sonradan değişmeleri (renk ve boyut olarak) deri hasarlarına dönüşme riskinin belirtisidir. Bunlar renk değişikliği, büyüme, kabuklanma, sertleşme ve ben üzerinde yara oluşması gibi tepkimelerdir. Böyle bir durumda ihmal edilmeden doktora başvurulmalıdır.
Benlerin istenmediği durumlarda değişik yöntemlerle alınabilmeleri mümkündür. Bir uzman tarafından (dermatolog, plastik cerrah) cerrahi olarak alınabildiği gibi; elektrokoterizasyon ve lazer sistemi ile de benlerinizden anında kurtulabilirsiniz. Ben alımlarından sonra benin büyüklüğü ve derinliğine göre iz bırakma riski olabilir. Küçük benler ise alındıktan sonra hiç iz bırakmadan iyileşirler.