Sizi muhteşem besin kefir ile tanıştıralım 🙂
Aynı zamanda kendi kefirinizi kendiniz yapabilin diye tarifimizi de gönül rahatlığı ile deneyebilirsiniz 🙂 Kefir özellikle son yıllarda gündeme gelen probiyotik ürünler arasında ilk sıralarda yer almaktadır.
Kefir, vücudun temel fonksiyonlarında ve çeşitli faaliyetlerinde kullanılan mineraller ve esansiyel amino asitler bakımından zengindir. Kefirde bulunan proteinler kısmi sindirimi yapılabilen ve bu nedenle vücut tarafından kolay değerlendirilebilen yapıdadır. Kefirde bol miktarda bulunan ve esansiyel amino asitlerden bir tanesi olan triptofanın, mineral maddelerden kalsiyum ve magnezyumun sinir sitemi üzerinde rahatlatıcı etkisi olduğu bilinmektedir.
Vücudumuzda en çok bulunan ikinci mineral fosfor, hücre gelişimi ve enerji ihtiyacının karşılanması için karbonhidratların, yağların ve proteinlerin kullanımında kolaylık sağlamaktadır. Kefir, B12, B1 ve K vitamini bakımdan da zengindir. Bu vitaminlerin yeterli oranda alınması durumunda gerek böbrek, karaciğer ve sinir sistemine gerekse deri rahatsızlıklarına sayısız fayda sağladığı bilinmektedir.
Kefir, hem çocuklar için hem de yetişkinler için süt ve yoğurda alternatif bir besindir. Ben hastalarıma günde iki bardak kefir içilmesini tavsiye ediyorum. Çünkü iki bardak kefirde; * 40 mg magnezyum * 350 mg fosfor * 560 mg potasyum * 400 mg kalsiyum ve daha birçok besin öğesi bulunmaktadır.
Her gün kefir mi alacağım marketten diyorsanız; kendi kefirinizi kendiniz yapmaya ne dersiniz?
Ben şahsen kefir taneleriyle yaklaşık 2 yıldır her gün düzenli olarak kefiri kendim yapıyorum. İki kavanoz dolusu kefir tanelerim var ve isteyen arkadaşlarıma, hastalarıma veriyorum.
Kefir yapmak çok kolaydır, fakat incelikleri vardır; kefir tanelerini bir cam kavanoza koyuyorsunuz sonra kavanoza oda sıcaklığındaki veya buzdolabı sıcaklığındaki sütü boşaltıyorsunuz.Kavanozun ağzını kapatıp karanlık bir yere koyuyorsunuz.
Mutfak eşyalarınızı koyduğunuz bir dolap olabilir. Kavanoz orada 24 saat duruyor. Sonrasında kavanozun içindeki kefiri başka bir kavanoza plastik süzgeçten geçirerek boşaltıyorsunuz. Bu aşamada tahta kaşıktan yardım alabilirsiniz. Asla metal süzgeç veya kaşık kullanmıyorsunuz, sonrasında ise gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Size şimdiden hem sağlık, hem de afiyet olsun 🙂