Mantarlar hayatın içinde, doğada, suda, toprakta, canlı vücudunda ve eşyada yaşayan minik mikroorganizmalardır. Çoğu zaman zararsız, bazen faydalı da olabilmekle beraber fırsat bulduklarında hastalıkta yapabiliyorlar.
İnsan vücudunda mantarın sıklıkla görüldüğü yerler ağız, bağırsak, vajina, deri, saç ve el-ayak tırnaklardır. Dermatoloji olarak bizim konumuz deri, saç ve tırnaklarda oluşan mantar hastalıklarıdır.
Deride en çok el-ayak, kasıklar ve kalça kısımlarında görülür. Kaşıntı, akıntılı yaralar, kızarıklıklar, soyulma ve koku mantarın belirtileri arasındadır. Bu tür belirtileri gözlemlediğiniz an Dermatoloji uzmanınızdan destek almanızı öneririz. Deri mantarlarında tedavi genellikle ağızdan ve sürülebilen ilaçlarla yapılır.
Mantar, saç ve diğer tüylü olan bölgelere yerleştiği zaman yine kaşıntı, kabuklanma-kepeklenme, kıl dökülmesi ve renk koyulaşması gibi belirtiler gösterebilir. Dökülen kıllar tedavi yöntemleri ile tekrardan çıkabilmektedir. Tedavi sürecinde yine ilaçlar ve uygulanan mantar terapileri ile düzelme 1 ile 3 ay arasında sağlanmaktadır.
Tırnak mantarları toplumda en sık rastlanan bir durumdur. Toplumun önemli bir kısmını hem estetik hem de sağlık açısından olumsuz yönde etkilemektedir. Tırnaklarda kalınlaşma, ayrışma ve renk değişikliği gibi etkileri görülür. Ayakta daha sık görülmekle beraber el tırnaklarında da görülmektedir. Tedavilerinde sistematik ilaç tedavileri ile birlikte son yıllarda lazer uygulamaları gündemdedir. 6-12 ay gibi bir süreç içerisinde tırnakların eski sağlığına kavuşması mümkündür.