Sivilceler her yaşta ciltte oluşabilecek istenmeyen oluşumlardır. En sık görülen bölge yüz olmakla beraber; omuz, sırt, göğüs ve saç derisinde de karşımıza çıkabilir. Sivilcelerin –tıp dilinde aknelerin- oluşum sebebi tek bir faktöre bağlı değildir. En önemli faktör kişinin cilt yapısı olmakla beraber, dışarıdan mikrop kapılması, hormonal değişimler, stres, yanlış kullanılan kremler, kapatıcılar vb. sivilce oluşumunu tetikleyen etkenlerdir. Yanlış bilinenin aksine karaciğerde meydana gelen bozukluk ve yiyecekler çok az oranda sivilce oluşumuna etken olurlar.
Ergenlik çağı, sivilcelerin en sık görüldüğü dönemdir. Bunun en önemli sebebi hormonel değişimlerdir. Genelde 25 yaşına kadar bu dönemin etkisi altında kalınır. Bu dönemde cilde özenli, dikkatli davranılması ve düzenli tedavi görülmesi çok önemlidir.
Bunun dışında bebeklik, çocukluk ve yaşlılık dönemlerinde de nadiren de olsa sivilce görülebilir. Her dönemde görülen akne tipinin tedavi yöntemi farklıdır.
Akneler, bazen siyah bir nokta, bazen kırmızı, bazen de derinin alt kısımlarına yerleşmiş bir kist şeklinde görülebilir. Unutulmaması gereken en önemli nokta, sivilcelerin sıkılmaması ve oluşan kabukların soyulmamasıdır. Uz. Dr. Fügen Hitay Demirgil, hangi tür sivilce olursa olsun çok yönlü ve uzun soluklu bir tedavinin gerekli olacağını belirtmiştir. Bu tedavi süreci mutlaka bir dermatolog denetiminde ilerlemelidir. Tedavi yöntemleri kişinin cilt yapısına ve yaşadığı akne sorununun cinsine göre değişir; evde ilaç ve krem kullanımı, klinikte kimyasal peeling ve cilt temizliği de dahil 3 ile 6 ay arasında değişen tedavi yöntemleri uygulanır. Akne tedavisi için 3-6 ay arası düzenli tedavi ile istenmeyen sivilcelerinizden kurtulmanız mümkündür.